Studentplakatonline.se

Om studenten

I Sverige firar vi studenten när man går ut gymnasiet. Denna dag slutar man grundskolan och det är värt att fira. Firandet ser såklart lite olika ut mellan olika skolor eller kommuner men i stora drag handlar det om samma sak.

Historia

Innan 1968 hade man studentexamen vilket bland annat innebar att man hade studentskrivningar. Numera har man istället centrala prov. Detta medförde att studentfirandet blev mycket mindre. Under 80-talet och 90-talet ökade däremot studentfirandet och blev succesivt större och mer offentligt. Studenten har blivit tonårens viktigaste övergångsrit till vuxenlivet. 

Firandet

I Sverige skiljer det åt exakt hur firandet går till mellan olika skolor. Men traditionsenligt så börjar studentfirandet redan i april då mösspåtagning av studentmössan sker. Denna studentmössa ska även bäras på själva avslutningsdagen. 

 

Under hela sista terminen firas det vanligen med olika sammankomster med sina klasskompisar. Det är även vanligt att en bal arrangeras för studenterna. Denna studentbal klär man upp sig i kostym och balklänning. Studentbalen är frivillig och vill man gå ska man planera i god tid för att köpa biljetter och ordna kläder. 

I skolan på avslutningen

På avslutningsdagen brukar eleverna samlas i skolans aula eller liknande där diverse underhållning brukar ske samt utdelning av stipendier och utmärkelser. 

 

När detta är klart samlas ofta de enskilda klasserna i sina klassrum en sista gång där de tar adjö från lärare och eventuellt delar ut några klasspecifika utmärkelser. 

Utspringet

När man är klara inne i skolan sker det så kallade utspringet. Föräldrar, syskon, familj, vänner och släkt står utanför skolan och väntar på studenterna. Här håller man vanligen upp ett studentplakat för att studenten i vimlet ska kunna hitta sitt. Det är därför bra att ha ett foto på studenten samt dennes namn synligt på sitt studentplakat. 

 

När studenterna springer ut brukar de sjunga, dansa och tjoa. Det är en otroligt glädjefyllt stund. 

Studentkortege

Efter utspringet har det blivit tradition att studenterna åker i någon form av kortege genom staden och tjoar och sjunger “För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten fy fan vad vi är bra”. Tror ingen har missat den låten 😉 

 

Vanligen åker studenterna på ett lastbilsflak eller ett släp efter en traktor eller bil. Det är sedan 2006 förbjudet att färdas på flak men undantag har gjorts för studentflak och karnevalståg så länge man uppfyller en del säkerhetskrav. 

 

Fordonen brukar vara utsmyckade med björkris, ballonger med mera. Under en tid åker studenterna runt på dessa fordon tjoandes, sjungandes och dansandes. 

 

Studentmottagning

När studenterna har åkt färdigt i sina fordon samlas man för en studentmottagning. Denna kan ordnas hemma eller i hyrd lokal. Här kan man ha hur litet eller stort man vill ha. Vanligen är det familj och släkt som träffas i hemmet som dekorerats i ballonger, girlander med mera i färgerna gult och blått. 

 

Man fikar och/eller äter tillsammans och firar den nyblivna studenten. Då studenterna ofta vill ses för en avslutningsfest tillsammans på kvällen brukar studentmottagningen avslutas innan kvällen.